Beleidsdoel 5-1 Gezonde natuur
Met dit doel wordt beoogd op termijn het volgende te bereiken:
- Natuurwaarden in het Natuurnetwerk Nederland (NNN), voorheen de herijkte Ecologische Hoofdstructuur (EHS), blijven voldoen aan de ambitie uit het natuurbeheerplan.
- Het Natuurnetwerk in Zuid-Holland is compleet inclusief de ecologische verbindingen.
- De Natura 2000 instandhoudingsdoelen zijn behaald waarmee de mogelijkheden voor economische ontwikkelruimte toenemen.
Het natuurbeleid van de provincie Zuid-Holland is gericht op behoud van de bestaande natuurwaarden. Daarnaast heeft de provincie zich als doel gesteld om de natuurkwaliteit te verhogen en nieuwe natuur te ontwikkelen. Om dit te bereiken werkt de provincie samen met andere overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties aan een mooi Zuid-Holland met veel groen en water dicht bij huis.
In 2020 is geen nieuwe SNL-kwaliteitsbeoordeling voor het NNN uitgevoerd als gevolg van de corona-situatie waardoor deze voor 2020 gelijk is aan 2019. In totaal is voor circa 9.000 ha van het totale NNN-areaal van circa 40.000 ha de natuurkwaliteit beoordeeld. In totaal scoorde 70% van het beoordeelde NNN-areaal ‘hoog’. Een aandachtspunt hierbij is dat er grote verschillen zijn tussen de scores van de verschillende natuurdoelen. Dit is toegelicht in de Voortgangsrapportage PZG 2019
De mate van Natura 2000 doelrealisatie wordt elke 6 jaar geactualiseerd bij de eindevaluatie van een Natura 2000 beheerplan. Conform de lopende beheerplancyclus stonden in 2020 geen eindevaluaties gepland. Daarmee zijn de cijfers gelijk aan die van vorig jaar: 26% van het oppervlak met Natura 2000 habitattype doelstellingen heeft een goede kwaliteit en voor de Natura 2000 soorten scoort 38% goed. Volgend jaar worden de meetwaarden geactualiseerd op basis van de natuurdoelanalyses die in 2021 voor 14 stikstof-gevoelige gebieden worden uitgevoerd.
Beleidsdoel 5-2 Toekomstbestendige landbouw
Met vaststelling van de hoofdlijnennotitie vitale landbouw in het voorjaar van 2020 zijn de ambities voor een duurzaam landbouw- en voedselsysteem geactualiseerd. Deze notitie is richtinggevend geweest voor:
- Voortzetting innovatieprogramma’s in proeftuinen, netwerk voedselfamilies en groene cirkels.
- Nieuwe kennisontwikkeling via het Veenweide Innovatiecentrum (VIC) en andere kennis- en onderzoeksprogramma’s zoals Accelerating Circular Economy Zuid-Holland (ACCEZ) en platform slappe bodems.
- Start en versterking van een gebiedsgerichte aanpak voor vitale landbouw in de veenweidegebieden en de Zuidwestelijke Delta. Belangrijke opgaven liggen bij aanpak stikstofreductie, vermindering van CO2-uitstoot en bodemdaling (Klimaatakkoord) en versterking biodiversiteit.
- Participatie in (rijks)programma’s, te weten:
- start uitvoering van het Interbestuurlijk Programma (IBP) in de Zuidwestelijke Delta en de Hollands-Utrechtse veenweiden;
- voortzetting uitvoering POP3 en voorbereiding voor transitieperiode POP3 t/m 2022;
- uitwerking van een Zuid-Hollandse aanpak in regiodeals, aanpak stikstof en Klimaatakkoord, onderdeel landbouw en landgebruik (KALL).
- De bouw van de contouren van het Nationaal Strategisch Plan als Nederlandse uitwerking van het Europese GLB. De provincie is betrokken via diverse gremia in samenwerking met IPO en Rijk.
Beleidsdoel 5-3 Leven met water
Samen met de andere overheden werkt de provincie aan waterveiligheid, waterbeschikbaarheid en -kwaliteit. Om ons doel te halen, namelijk bescherming van Zuid-Holland tegen overstromingen en zorgen voor voldoende en kwalitatief goed oppervlaktewater, zijn we afhankelijk van onze partners. De provincie neemt daarom deel aan meerdere overlegstructuren, zoals voor wateroverlast, regionale keringen en waterkwaliteit. Bij de voorbereidingen van dijkversterkingen wordt de provincie betrokken en neemt zij deel aan de ambtelijke en bestuurlijke begeleidingsgroepen. Waterveiligheid en waterbeschikbaarheid zijn ook belangrijke pijlers in het Nationaal Deltaprogramma. De provincie neemt daarom ook deel aan het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie, Rijnmond - Drechtsteden, Zuidwestelijke Delta en Zoetwaterregio West Nederland. Een belangrijk overleg over waterkwaliteit is het Regionaal Bestuurlijk Overleg Rijn west, waarvan de provincie voorzitter is.